Te mooi om waar te zijn…

Het is er nou eenmaal, dus er is weinig tegen te doen. Van de week werd ik weer eens geconfronteerd met iemand die wijsheid van het internet had afgehaald. Op zich niks mis mee, er is een hoop goede informatie te vinden. Alleen is er een misschien nog wel grotere hoeveelheid flauwekul in omloop, gepresenteerd op een manier waardoor je het zomaar voor waar zou kunnen aannemen.

Het ging over paardenvoeding en dan met name het gevaar van gras. Het gekke, natte en zeer late voorjaar, met nu ineens de warmte en droogte doet iets met de voedingswaarden. Dat teveel suikers niet goed zijn voor een paard is bij de meeste mensen wel doorgedrongen. Dat eiwit geen vergif is waar ze allerlei nare kwaaltjes van krijgen en dat ze het zelfs heel erg nodig hebben, is nog niet zo algemeen bekend. Dus wordt vrolijk allerlei onzin nagekakeld en krijgen paarden poedertjes, pillen en drankjes ter aanvulling (van wat?) die vaak vol suiker zitten omdat ze het anders niet willen eten, maar die vooral zijn gekocht omdat er zo’n prachtige folder vol loze beloften bij zit. Er is nog nooit een paard een oefening of hindernis beter gaan doen door er alleen een middeltje in te stoppen. Het gaat niet zonder inspanning en dan met name de correcte training. Waarvoor je óók een echte deskundige nodig hebt (die je soms de waarheid onder je neus durft te wrijven) en geen mooiprater.

Kom, kom, kom

Wat het goede rantsoen is voor een paard, compleet met benodigde vitaminen en mineralen, is maatwerk. Het hangt af van veel factoren en het kan enorm veel uitmaken qua gezondheid. Er zijn echte deskundigen in plaats van internet-deskundigen en die kan je morgen (17 juni) zien, horen en spreken op de Dag van het Oudere Paard in Soest. Er zijn daar meer leuke lezingen én je steunt een zeer goed doel, dus KOM ALLEMAAL!

Kan je niet, dan mis je wat. Maar hoe scheid je dan het kaf van het koren op gebied van informatie? In het verleden hanteerde ik altijd de aloude journalistieke wijsheid dat één bron geen bron is. Pas als een onderwerp van meerdere kanten op dezelfde manier wordt besproken, kan je er enige waarheid aan hechten, dat idee. Maar die vlieger gaat helaas ook niet meer op. Er zijn namelijk best veel mensen die hun kennis baseren op een van oorsprong niet correcte internet-wijsheid en dat met veel overtuiging napraten. Dus dan heb je er nog niets aan. Er zijn ook best veel mensen die zich op het internet presenteren als deskundige, compleet met titels. Sommige zijn inderdaad afgestudeerd, als je het gaat nazoeken, wat ik vaak wel even doe. Echter niet altijd in de richting waar ze kabaal over maken.

Haaks op elkaar

Wel afgestudeerd in de goede richting is nog steeds niet zaligmakend. Wij mensen bezitten de gave om gepassioneerd te raken over een onderwerp en daar dan volledig voor te gaan, waarbij de stelligheid zo uit de hand kan lopen dat we overduidelijke bewijzen de andere kant op niet meer willen zien en zeker niet accepteren, laat staan dat we twijfels willen onderzoeken. Dit fundamentalisme werkt alle kanten op. En omdat er ook vaak bewijs in alle richtingen is te vinden of op deelgebieden, kun je twee groepen wetenschappers tegenover elkaar zetten die compleet 180 graden het tegenovergestelde beweren mét bewijs. Voeg daar nog even de tegenwoordige mogelijkheden van vervalste filmpjes en geluidsfragmenten bij, waardoor je iemand waarheidsgetrouw iets kunt laten zeggen en je vraagt je af hoe je überhaupt nog kunt weten of iets klopt.

Als het niet goed voelt…

Gebruik je gezonde verstand. Wat te mooi lijkt om waar te zijn (‘van dit middel gaat jouw paard een betere dressuurproef lopen of hoger springen’) ís meestal te mooi om waar te zijn. Ga niet zomaar met iets of iemand in zee, maar doe onderzoek, vraag na en blijf zelfs dan op je boerenslimheid vertrouwen. Ze zijn er heus nog, de echte paardenmensen, bij wie de dierenarts misschien wel een goede vriend is, maar zelden nodig voor meer dan de gewone vaccinaties. Die welopgevoede, vrolijke paarden hebben. Waarbij in het rijden van alles vanzelf lijkt te gaan. Vraag daar eens. Of kom dus gewoon morgen. Je kan bij de ingang ook nog toegangskaartjes kopen.

 

 

 

 


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , , .