Dé video en het einde van de paardensport

Is dit dan de nekslag voor de paardensport? De video waarop is te zien dat de door velen op handen gedragen Olympisch kampioene Charlotte Dujardin schijnbaar nonchalant een paard van een leerling meerdere keren met een zweep mept, terwijl het arme dier werkelijk niets verkeerd doet? Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen.

Iemand in mijn timeline merkte op dat als alle hippische deelnemers aan de Spelen onder een vergrootglas worden gelegd, er wel meer van dit soort beelden opduiken. Of tenminste gemaakt hadden kunnen worden. Het doet niets af aan de bewuste video, maar ik denk dat hij helaas gelijk heeft. Ik maak me echt geen illusies wat het ego van de mens betreft. Je kunt het niet aan iemands neus aflezen. Mensen denken iemand te kennen die ze vaak niet eens hebben ontmoet, alleen gezien in de ring of zelfs alleen op filmpjes. En die nu dus zwaar teleurgesteld zijn of zich zelfs ‘verraden voelen’ – ik citeer hier. Welcome to the real world, dit is de mens. Ik heb zelf in mijn jonge jaren ook hele domme dingen gedaan. Dat is op geen enkele manier een vergoelijking. Het mag niet. Het is niet okay. Maar dat besef zou van binnenuit moeten komen, pas dan stopt het.

Ziek van schuldgevoel

Waarom steek je er als ruiter die dit overkomt geen stokje voor dat je liefste vriendje zo wordt behandeld? Omdat je zwaar onder de indruk bent van iemand van dat kaliber. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, zeker als je jong bent. Sterker nog, ik heb het zelf ook eens meegemaakt, bij een training met mijn Davy in Engeland. Dat ging dan niet om slaan, maar om een houding die ik hem moest laten aannemen. Het was maar kort, want ik wilde het niet en werd daar door de overigens Nederlandse trainer in kwestie en public voor verguisd. Toch heb ik me er dagenlang doodziek van de schuldigheid door gevoeld. En dat is het juiste sentiment, je moet het zelf nooit willen.

Strijden met open vizier

Wat het geheel een naar luchtje geeft is de timing en de anonimiteit. Als je het zo goed voor hebt met paardenwelzijn, waarom houd je dit filmpje dan jarenlang achter? De kans dat iemand die kennelijk zo makkelijk een grens over gaat dat blijft doen is groot. Je vindt dat het niet okay is, maar je laat iemand nog een paar jaar zo doorgaan? Voor Charlotte is het klaar. Die kan stoppen. Zeker in Engeland kleeft dit aan je en verlies je alle credits, inclusief sponsordeals. Uiteraard heeft ze dit aan zichzelf te danken, had ze het immers  niet moeten doen. Maar het zou van meer klasse getuigen als de filmer ook openheid van zaken geeft. Nu lijkt het een laffe wraakactie.

Ze weten heus wel hoe

De grote vraag is hoe het nu verder gaat. Gaat de hippische topsport gewoon weer door, enigszins in angst en beven dat er meer van dit soort beelden opduiken? Dan gaat er steeds meer deuren op slot. Iedereen zegt ‘oh, wat erg’, sommigen met enig leedvermaak want weer een concurrent minder en gaat weer over tot de orde van de dag. Doe je iets niet omdat je bang bent voor represailles of omdat je tot in het diepste van je ziel het niet zo wil? Het heeft alles te maken met ego en ook wel met geld. Maar vooral dat eerste, je eigen ik, de status die je denkt te hebben en te verliezen.

Het verhaal van niet beter weten betwijfel ik altijd. Vaak zijn het mensen die heus wél weten hoe het moet, maar na een eerste succes krampachtig op dat niveau willen blijven acteren. Het kost echter vele jaren om een paard correct af te richten en daarbij heel te houden. Het gaat zo snel als het paard aan kan, met één stap naar voren en soms weer drie terug. Dat geduld heb je nog wel als het de eerste keer is. Maar daarna is eraan geproefd en wil je dat wéér. Als instructeur op dat niveau wil je gezien worden als dat uitzonderlijke talent, die tovenaar die dat kan bewerkstelligen. En als simsalabim dan niet werkt…

Olympische  stokpaardenproef

Ik ben weinig hoopvol. Hoeveel filmpjes en voorlichting we er ook tegenaan gooien, er zal altijd iemand ergens achteraf een short cut proberen te vinden. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. En we zijn genetisch geprogrammeerd voor competitie, dus als paardensport in de ban gaat is de toekomst voor recreatief paardrijden somber. Ze zijn iets te duur en bewerkelijk in het onderhoud. Iedereen moest hard lachen om de eerste beelden van stokpaardendressuur. Wen er maar aan.


Vond je dit nou een leuk bericht? Doe dan een donatie!

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , , .